Kunst
Kunst
In een nummer van Samenspel van enkele jaren geleden hebben we getracht om uit te zoeken wat ‘kunst’ kon betekenen voor de mens. Jaren later moet ik u het antwoord schuldig blijven ondanks dat er al menig studiewerk rond verricht is.We hebben dit thema toen in talloze lessen doorgrond en uitgewerkt. Er zaten toen pareltjes van lessen bij die tot vandaag gebruikt worden door verschillende collega’s NCZ. Echter tijd en ruimte veranderen. Zo ook met het leerplan NCZ.
Actualisatie van het thema kon dus niet uitblijven. Net zoals er verruiming en verbreding in het themaveld wordt aangereikt. Eén omschrijving van wat kunst is, zou dus beperkend zijn en ook eerder remmend. Kunst kan immers van alles zijn. Je hoeft een kunstwerk niet mooi te vinden om de visie, de uitvoering of het idee erachter te begrijpen en zo ook de emotie te beleven die een werk bij je oproept. Vanuit dit idee vertrekken een aantal lessen en lesideeën. Zo kunnen kinderen hun eigen creativiteit ontdekken en dit vanuit hun eigen persoonlijkheid, maar ook gevoed door invloeden van buitenaf. Dit kan je bewerkstelligen door hun verbeelding te prikkelen en door hen te laten kennismaken met de wereld om hen heen.
Zo belanden we naadloos bij een tweede thema uit het themaveld: ‘Vrijzinnige levenskunst!’
> Op welke manier laten we kinderen kennis maken met het leven en met hun achterliggende waarden? > Hoe laten we hen ontdekken wat er echt toe doet en waar zij belang aan hechten?
> Hoe laten we hen nadenken over het leven en welke keuzes zij al deels zelf kunnen maken en invullen? > En vooral, welke tools reiken wij hen als volwassenen aan om op te groeien tot evenwichtige en gelukkige jonge mensen?